Pripravte si skvelé, chutné rizoto. Jeho chuť si zamilujete.
Na rizoto potrebujeme:
1 ks cibuľa
2 ks bobkový listy
olivový olej
čerstvý tymian
140 g ryža Arborio
120 g prosciutto ´
45 ml suché biele víno
1,5 l nesolený zeleninový vývar
soľ
čierne korenie
3 hrste mrazený hrášok
50 g syr podľa chuti
2 polievkové lyžice maslo
Postup:
- Nadrobno narezanú cibuľu pridáme do hrnca s rozohriatym olivovým olejom.
- Cibuľu orestujeme dosklovita.
- Pridáme bobkové listy, tymian a prosciutto narezané na malé kocky.
- Prosciutto restujeme, kým nie je chrumkavé.
- K prosciuttu následne prisypeme neumytú ryžu. Ryžu v hrnci premiešame a podlejeme vínom.
- Keď sa z vína odparí alkohol, postupne po naberačkách pridávame do ryže zeleninový vývar. Ryža musí byť vždy trocha zaliata.
- Ryžu ochutíme soľou a čiernym korením.
- Varíme na miernom ohni približne 10 minút. Ryžu nemiešame. Hrniec máme stále prikrytý pokrievkou.
- Po 10 minútach pridáme do hrnca mrazený hrášok. Varíme ďalších 10 minút, kým ryža nebude mäkká.
- Na záver pridáme k rizotu nastrúhaný syr a maslo. Opatrne všetko premiešame a necháme 3 minúty pod pokrievkou odležať.
Ak nemáte radi hrášok, môžete ho nahradiť napríklad hubami. Rizoto podávajte posypané syrom a nasekanou petržlenovou vňaťou.
Prajeme dobrú chuť!