Je potrebné mať stále na pamäti, že ocot je formou kyseliny. Je nutné dbať na správny spôsob jeho konzumácie, dodania do organizmu.
Medzi najčastejšie chyby, ktoré ľudia robia patrí:
- Pitie jablčného octu na prázdny žalúdok. Konzumácia octu na lačný žalúdok nie je prospešná pre sliznicu v žalúdku. Jablčný ocot vám v tomto prípade nepomôže, podráždi vám to vašu sliznicu.
- Nevhodná konzumácia jablčného octu a jeho dlhodobé užívanie vo väčšom množstve so sebou prináša nie len jedno riziko. Veľa ľudí pristupuje ku konzumácii tohto octu veľmi nezodpovedne. Častokrát sa však stretneme s odporúčaním, že by sa mali konzumovať denne tri plné lyžice jablčného octu, aby sme jeho účinky zaznamenali. Na toto si treba dať veľký pozor. Dve lyžice jablčného octu dokážu vyvolať patologické zmeny v zažívacom ústrojenstve, dokážu zničiť dôležitú črevnú štruktúru, ktorá sa podieľa na správnom fungovaní nášho tráviaceho systému. Zvýšený príjem jablčného octu síce dokáže znížiť chuť do jedla, no zároveň dokáže vyvolať nepríjemné nevoľnosti.
- Nedostatočne zriedený jablčný ocot je spojený s hrozbou poleptania pažeráka. V koncentrovanejšej forme dokáže jablčný ocot rovnako bez problémov erodovať zubnú sklovinu. Zubnú sklovinu demineralizuje, čo nie je práve vítaným javom z hľadiska udržania zdravia v ústnej dutine.
Ako jablčný ocot konzumovať?
Určite ho nepite čistý. Jablčný ocot si môžete dopriať v jedle, dresingu, v zeleninovom šaláte. Bežná dávka jablčného octu, ktorú môže dospelý človek denne prijať je polovica polievkovej lyžice.