Zavrieť [x]
Zavrieť [x]
Playlist

hraných skladieb

  • {{ song.title }}

    {{ song.author }}

    Album {{ song.album }}

    {{ song.time }}

Zavrieť [x]
Texty
Zavrieť [x]
Podcasty

Zaujímavosti

Aké chutné jedlá uvariť z jedlých gaštanov?

Upečené jedlé gaštany patria k pribiehajúcej jeseni ako popadané listy zo stromov. Poďme si prezradiť pár chutných receptov!

Varené, pečené, aj na ohni

Najľahším spôsob, ako si pripraviť z jedlých gaštanov chutnú pochúťku, je ich jednoducho uvariť, upiecť alebo hodiť na gril. Gaštany vám stačí iba narezať, prípadné ich na noc namočiť do vody, aby boli mäkšie. Každá z príprav vám zaberie maximálne 15-20 minút.

Odmenou za to, okrem vynikajúcej chuti, vám bude aj zastúpenie dôležitých vitamínov, ako sú vápnik, fosfor, zinok, horčík či železo. Dobrou správou pre všetkých je, že gaštany obsahujú len minimálne množstvo tuku, takže sa netreba pri nich krotiť.

Jedli ste už gaštanovú polievku?

Na polievku budeme potrebovať:

  • dužinu z gaštanov
  • kari korenie
  • šošovicu
  • zeleninový vývar
  • kurkumu
  • čierne korenie
  • čili (ale nemusí byť)
  • morská soľ

Postup:

  1. Na olivovom oleji orestujeme povarenú gaštanovú dužinu, pridáme kari korenie a šošovicu, zalejeme troškou vody a chvíľu ešte dusíme.
  2. Gaštanovo-šošovicovú zmes zalejeme zeleninovým vývarom (ak má byť z kocky, tak iba v bio kvalite).
  3. Ochutíme kurkumou, čiernym korením, paprikou a morskou soľou.
  4. Povaríme, kým nebudú gaštany mäkké.
  5. Polievku rozmixujeme, ozdobíme petržlenovou vňaťou a podávame.

Prajeme dobrú chuť.