Jeho príprava je rýchla a jednoduchá. Pripraviť ho dokážu všetci.
Na cesto potrebujeme:
- 450 g hladká múka
- 200 ml vlažné mlieko
- 80 g práškov cukor
- 3 lyžice mäkké maslo
- 1 kocka droždie
- 2 bielky
- štipka soli
Na plnku potrebujeme:
- 150 g krupicový cukor
- 150 g mäkké maslo
- 300 ml studené mlieko
- 1 čokoládový puding
- 5 lyžice holandské kakao
Postup:
Plnku si pripravíme nasledovne:
- Do hrnca pridáme studené mlieko do ktorého pridáme preosiate kakao, pudingový prášok a cukor.
- Za stáleho miešania privedieme k varu. Varíme, až kým nám nevznikne hustý puding.
- Keď je puding hotový, necháme ho vychladnúť.
- Do vlažného pudingu pridáme mäkké maslo, ktoré sa nám v pudingu roztopí.
- Puding prikryjeme fóliou a necháme ho poriadne vychladiť v chladničke. Fólia nám zabezpečí, že sa na pudingu nevytvorí kožka.
Cesto:
- V miske zmiešame múku, práškový cukor, mlieko, mäkké maslo a rozdrvené droždie.
- Do misy pridáme vyšľahaný sneh z 2 bielkov, ktorý sme si vyšľahali spoločne so štipkou soli.
- Cesto musíme miesiť, až kým sa nezačne oddeľovať od misky.
- Ak sa spraví tuhé cesto, môžeme ho zriediť trochou vlažného mlieka, ktoré pridávame postupne, najlepšie po lyžičkách.
- Cesto si ihneď dáme na pomúčenú dosku, a ešte ho trocha rukami premiesime.
- Cesto rozdelíme na 4 rovnaké časti, ktoré rozvaľkáme asi na 0,5cm hrubé obdĺžniky.
- Všetky 4 časti cesta potrieme 4 lyžicami čokoládového pudingu a cesto následne zrolujeme.
- Dve zrolované cestá na jednom konci spojíme a prepletieme ich jedno cez druhé.
- Vzniknuté 2 záviny preložíme na plech vystlaný papierom.
- Záviny potrieme roztopeným maslom.
Záviny pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov približne 40 minút.