Focaccia je v Taliansku veľmi populárna. Môže sa jesť samostatne, alebo sa použiť ako príloha k mnohým jedlám.
Na Focacciu budeme potrebovať:
- 500 g hladká múka
- 300 ml vlažná voda
- 20 g čerstvé droždie
- 1 čajová lyžička soľ
- 1 čajová lyžička cukor
- olivový olej
- 250 g čierne olivy bez kôstok
Postup:
- Z droždia, cukru a vody pripravíme kvások.
- V miske zmiešame múku, soľ, 50 ml olivového oleja.
- K zmesi pridáme pripravený kvások.
- Vypracujeme vláčne cesto, ktoré sa musí odliepať od stien misky.
- Do cesta pridáme polovicu olív, ktoré sme si narezali na menšie kúsky.
- Cesto pomúčime a prikryjeme utierkou.
- Cesto necháme kysnúť približne 50 minút.
- Vykysnuté cesto vyvaľkáme a preložíme na plech, ktorý sme si vystlali papierom na pečenie.
- Zvyšok olív zatlačíme do cesta.
- Cesto pokvapkáme olivovým olejom, prikryjeme utierkou a necháme ešte kysnúť približne 30 minút.
Focacciu pečieme vo vyhriatej rúre pri 200 stupňoch približne 30 minút do zlatohneda.
Prajeme dobrú chuť.