Zavrieť [x]
Zavrieť [x]
Playlist

hraných skladieb

  • {{ song.title }}

    {{ song.author }}

    Album {{ song.album }}

    {{ song.time }}

Zavrieť [x]
Texty
Zavrieť [x]
Podcasty

Zaujímavosti

Máte radi údené ryby? Čo v takom mäse nájdete?

Ryby patria medzi dôležitú potravinu v období zdravého stravovania a chudnutia. Je to najmä tým, že majú vysoký podiel bielkovín a nenasýtených mastných kyselín.

Niektoré ryby majú veľmi nízky obsah tuku a zároveň dodávajú telu vysoký podiel energie. Záleží to aj od druhu a čerstvosti ryby. Ak je to len trocha možné, mali by ste nakupovať ryby, ktoré pochádzajú z lovu a nie z chovu. Pri rybách z chovu riskujeme, že môžu obsahovať rôzne pridané podporujúce látky.

Medzi najzdravšie ryby, ktoré obsahujú najmenej tuku patrí: krab, aliašská treska a čerstvý tuniak.

Ak milujete dobre voňavú a vyúdenú rybu, vedzte, že sa nejedná o zdravý pokrm. Pri úprave ryby na ohni a v dyme častice vytvárajú karcinogénne látky, ktoré sú obsiahnuté v mäse. Najviac sa to týka doma údených potravín.

Hovorí sa, že údenie je menej rizikové ako grilovanie, ale zdravé určite nie je. Za veľké mínus sa považuje množstvo pridanej soli, ktoré rybu odvodňujú. Odvodňovanie sa týka aj konzumenta, ktorý rybu zje. Množstvo tukov sa pri zaúdení zvýši v priemere asi o tretinu.

Údená ryba má aj pozitívne stránky. Najväčším plusom je jednoznačne jej skvelá chuť. Zatiaľ čo pri iných typoch tepelnej úpravy sa chuť odmocňuje, údenie chuť zachováva.

Údenie rybu konzervuje, takže vám ryby vydržia oveľa dlhšie. Závisí to však aj od dymu, na akom sa ryba pripravila. Dym by mal pochádzať z čerstvého a tvrdšieho, no nie z úplne mokrého dreva. Najlepšie je drevo z listnatých stromov, pretože dym z ihličnatého dreva špiní potraviny.

Ak sa chcete stravovať zdravo, údené ryby vo svojom jedálničku obmedzte.