V tomto období už sú na mnohých miestach vianočné trhy v plnom prúde.
Hygienici už niekoľko dní robia celoslovenské kontroly vianočných trhov. Tak ako po minulé roky, aj teraz preverujú pôvod surovín a potravín, z ktorých sa pokrmy pripravujú. Sledujú aj dátum ich spotreby, respektíve minimálnej trvanlivosti.
Pozornosť venujú aj tomu, či sú hotové pokrmy hygienicky uskladnené, ako sa pripravujú a podávajú, a aká je prevádzková hygiena zariadení. Hygienici kontrolujú aj vhodné pracovné odevy zamestnancov stánkov, či teploty v chladiacich a mraziacich zariadeniach. Náhodne odoberajú aj vzorky pripravovaných jedál na mikrobiologickú laboratórnu kontrolu.
Pre Rádio Vlna viac o cieľoch týchto kontrol Daša Račková z Úradu verejného zdravotníctva povedala:
„Kontroly prevádzok na vianočných trhoch vykonávame s cieľom prevencie a ochrany zdravia ľudí. Dohliadame na vyhovujúcu úroveň prevádzkovej hygieny stánkov a zdravotnej bezpečnosti podávaných jedál. Stánky na vianočných trhoch prevádzkovateľom nielen skontrolujeme, každoročne ich usmerňujeme a upozorňujeme na dodržiavanie hygienických požiadaviek, ktoré im vyplývajú z platnej legislatívy."
Výsledky mimoriadnych kontrol budú známe pred Vianocami. Možné nedostatky budú musieť prevádzkovatelia odstrániť ihneď po ich zistení. Vlani prešli kontrolou stovky zariadení:
„Za zistené pochybenia uložili vlani hygienici 25 blokových pokút v celkovej sume 2 296 €. Zároveň začali šesť právnych konaní vo veci uloženia pokuty. V jednom prípade uložili opatrenie na uzatvorenie prevádzky do doby odstránenia nedostatkov, a to pre nezabezpečenú teplú a studenú tečúcu vodu a nevytvorené podmienky na skladovanie chladených potravín", ozrejmila Daša Račková.
Nedostatky zistené na vianočných trhoch nie sú v posledných rokoch závažné. V niektorých prípadoch dôjde k náprave ešte počas kontroly. Zlepšujúca sa úroveň hygieny a technického zabezpečenia je podľa hlavného hygienika Slovenskej republiky Jána Mikasa výsledkom každoročne sa opakujúcich kontrol v rámci hromadných akcií.
ZDROJ: Rádio Vlna