Začiatkom minulého roku vstúpil do platnosti zákon, ktorý umožňuje domáce pálenie alkoholu, avšak za sprísnených podmienok. Vieme viac!
Vypáliť len tak akurát a pre seba
Na to, aby ste mohli za svojim domom legálne vyrábať alkohol, musíte mať vek aspoň 21 rokov, trestnú bezúhonnosť, vlastnoručne zaregistrované destilačné zariadenie, a predovšetkým úmysel ,,páliť“ iba vlastné ovocie, a výlučne na osobnú spotrebu.
Vlastnou spotrebou sa rozumie 25 litrov domáceho alkoholu na osobu s maximálnym obsahom etanolu 86 %, ktorý sa bude vyrábať v sude s objemom 100 litrov. Takto je k dnešnému dňu na Slovensku zaregistrovaných takmer 200 ,,domácich páleníc,“ avšak predpokladaných je ďalších 10 000 tých nelegálnych.
Pálenie alkoholu nie je žiadna veda
Princíp samotného pálenia alkoholu je pomerne jednoduchý. Stačí, aby ste nechali prejsť sacharidovú surovinu (rmut) alkoholickým kvasením, a následne zo vzniknutého kvasu destiláciou oddelili alkohol. Avšak, aj tu treba dodržať zopár bezpečnostných pravidiel.
Totiž, v procese výroby ,,pálenky“ sa okrem etanolu (alkoholu), uvoľňujú aj tzv. pektínové látky (metanol), ktoré majú na ľudský organizmus priam až smrteľné následky. Zabránite tomu tak, že do kvasenia pridáte aj priemyselný enzým alebo kyselinu citrónovú, ktoré docielia, že miera metanolu sa zníži na potrebné minimum a vaša ,,domáca“ bude tak napokon ešte lepšia.