Zavrieť [x]
Zavrieť [x]
Playlist

hraných skladieb

  • {{ song.title }}

    {{ song.author }}

    Album {{ song.album }}

    {{ song.time }}

Zavrieť [x]
Texty
Zavrieť [x]
Podcasty

Zaujímavosti

Stať či nesťať sa vegetariánom?

Pojem vegetariánstvo, ktorý poznali už starí Gréci alebo Indovia, sa aj dnes teší veľkej popularite. Je to však skutočne zdravé?

Nie je vegetarián ako vegetarián

Aj na poli vegetariánov rozlišujeme viaceré denominácie či princípy tohto druhu stravovania. Jedni sa tak rozhodnú z vlastného presvedčenia, resp. z úcty k zvieratám, iní presedlajú na alternatívnu stravu zo zdravotných dôvodov.

Rozlišujeme ,,ovo-vegetariánov“, ktorí schvaľujú vajcia, avšak, mliečne výrobky už nie, pričom, ,,lakto-vegetariáni“ majú zase presne opačný názor. Rozšírení sú tiež tzv. vegani, ktorí vylučujú všetky jedlá živočíšneho pôvodu, a teda aj spomínané vajcia a mlieko. ,,Pescetariáni“ jedia aj ryby, a azda najbližšie k mäsožravcom sú ,,semivegetariáni,“ ktorí k rybám pridávajú aj hydinu a vybrané druhy mäsa.

Všetky potrebné vitamíny treba nahradiť

Osoby, ktorým sa vegetariánstvo výlučne neodporúča sú malé deti, tehotné a dojčiace ženy, seniori, ako aj výkonní športovci. Hlavným dôvodom je najmä fakt, že potrebné živiny (najmä železo a vápnik), ukryté v mäsa, je potrebné vyvážiť adekvátnou alternatívou.

Železo môžeme okrem mäsa nájsť napríklad aj v brokolici, maku, vaječnom žĺtku či marhuliach. O prísun vápnika sa u vegetariánov stará zase, veľmi obľúbená náhrada mäsa, sója, ako aj kel, kapusta, orechy či mandle.