Trávenie, ako proces, ktorý prebieha v našom žalúdku a tenkom čreve nemusí byť vždy ideálny. Ako mu môžeme dopomôcť?
Na začiatku sú sliny
Samotné trávenie majú na starosti tzv. tráviace enzýmy, ktoré sú prítomné v slinách, žalúdočnej šťave a tenkom čreve. To, aké dlhé naše trávenie bude, resp. či dorazí až do úspešného cieľa, môžeme ovplyvniť už pri samotnom jedení.
Odporúča sa jesť preto pomaly a prehĺtať skôr menšie kúsky, aby sme náš tráviaci trakt zbytočne nezahltili. Už priamo v ústach sa nachádzajú tráviace sliny ako ,,mucín,“ ktorý má za úlohu rozdrviť aj také mlieko na menšie hrudky, proti baktériám útočí zase ,,lyzozým,“ a napokon ,,ptyalin“ má na starosti štiepenie škrobu, ktorý sa nachádza napríklad v zemiakoch.
V žalúdku má každá potravina svoj enzým
Žalúdok má tiež svojich pomocníkov, ktorí sa podieľajú na trávení potravín, pričom každá potravina má svoj vlastný enzým. Na štiepení bielkovín sa podieľa ,,pepsin“, o tuky sa postará tzv. žalúdočná lipáza, mäso obhospodaruje ,,gelatináza“ a cukry zase ,,amyláza.“
Pokiaľ ste sa už teraz stratili v jednotlivých pojmoch a ste skôr zástancami čísel, tak si píšte: Džúsy, ovocie a zeleninu trávi naše telo 1 až 2 hodiny, strukoviny či cestoviny 2 až 3 hodiny, pečivo, ryby a hydinu 3 až 4 hodiny, napokon mäso a údeniny sa držia v našom tráviacom trakte viac ako 4 hodiny.