Medvedí cesnak, prezývaný aj ,,posol jari“ začína v našich podmienkach rásť od marca do apríla. Prečo sa oplatí stihnúť si pre seba odtrhnúť pár chutných lístkov?
Chuť, ktorá netrvá večne
Hoc je výskyt medvedieho cesnaku u nás približne dva mesiace (marec, apríl), tak zázračné účinky jeho lístkov sú preukázateľné skôr na začiatku, pričom ku koncu už obsahujú podstatne menej vitamínov. Zaujímavosťou tiež je, že po odkvitnutí sa tento ,,posol jari“ sám stiahne späť do zeme, kde prečká do ďalšieho roka.
Táto rastlina, ktorá chuťou pripomína aj náš domáci cesnak v sebe obsahuje veľa enzýmov, ako aj množstvo vitamínu C. Vďaka tomu si poradí s vysokým cholesterolom i tlakom, znižuje hladinu cukru v krvi a pomáha tiež pri hojení rán.
Pozor na konvalinku
Pri jeho zbere si však treba dávať veľký pozor, nakoľko sa táto rastlina nápadne podobá na konvalinku, ktorej konzumácia je prudko jedovatá. Kto však dobre pozná chuť domáceho cesnaku, tak určite chybu neurobí.
Medvedí cesnak je najlepšie konzumovať čerstvý, ideálne ako ,,posýpku“ na maslový chlieb alebo ako prísadu do chutných nátierok. V horšom prípade, ho môžete aj zmraziť a odložiť na neskoršie časy. Určite sa však neodporúča jeho usušenie, kedy prichádza o veľkú časť svojich živín a vitamínov.