Zmeny počasia dokážu narobiť problémy aj v tele človeka. Svoje o tom vedia meteosenzitívni ľudia.
Náhle zmeny atmosférického tlaku, teplôt alebo vlhkosti vzduchu. Toto všetko sú faktory, ktoré môžu viesť k meteosenzitivite.
Ide o stav, keď sa telo človeka nedokáže prispôsobiť náhlym výkyvom v počasí.
Meteosenzitivita vplýva najmä na psychickú a fyzickú pohodu zdravého človeka. O jej prejavoch povedal viac pre Rádio Vlna doktor Pavel Malovič:
"Negatívne ovplyvňuje buď konkrétny zdravotný stav, to znamená ochorenia pohybového, nervového, srdcovocievneho, dýchacieho alebo zažívacieho systému, alebo prebúdza skryté ochorenia ako doteraz nerozpoznaná astma, resp. zhoršuje chronické zranenia u športovcov, prípadne zvyšuje možnosť komplikácií."
Mnoho ľudí takisto trpí zvýšenou citlivosťou na bolesť, máva poruchy spánku alebo zažívacie problémy, dokonca je pre nich náročné sa sústrediť. Touto citlivosťou na zmeny počasia trpí na Slovensku veľká časť populácie:
"Keďže Slovensko leží v stredoeurópskom regióne, kde dochádza veľmi často k pomerne prudkým zmenám poveternostnej situácie, tak tu trpí veľká časť populácie, až 70% obyvateľstva, ktorí sú citliví aj na nepatrné výkyvy počasia."
Výkyvy počasia vo všeobecnosti ťažšie znášajú ženy, astmatici či starší ľudia. Zvlášť ženy v prechodnom veku, ale aj ďalšie skupiny:
"Potom ženy v šestonedelí a na materskej dovolenke, aj ženy, ktoré majú nadmerné pracovné zaťaženie, čím sú teda v stresogénnej zóne."
Ako možno negatívnemu vplyvu počasia na organizmus zabrániť? Dôležitú úlohu zohráva stravovanie.
Pavel Malovič dodal:
"Tí ľudia o sebe vedia, že sú meteosenzitívni. To znamená, pokiaľ sa mení počasie a majú to už predpokladané z predpovede, tak je potrebné, aby sa vyhýbali pitiu kávy a silného čaju. Prechodne je potrebné, aby vylúčili z potravín napríklad paradajky, syry s vyšším obsahom tuku a orechy."
Naopak, pomôžu šťavy z čerstvého ovocia, šípkový čaj, horúca čokoláda, či potraviny s vyšším obsahom magnézia.