Vyskúšajte: MRKVOVÁ POLIEVKA S MEDOM

Na 4 porcie si pripravte:
- 2 lyžice masla
- 1 bielu cibuľu (alebo pór)
- 2 zväzky mrkvy
- 1 lyžicu medu
- 2 lyžice čerstvej petržlenovej vňate
- soľ
- mleté čierne korenie
- muškátový oriešok
- olivový olej
- kocky chlebíka na ozdobu
A taký je postup:
- Očistite cibuľu, nadrobno ju nakrájajte. Umytú mrkvu nakrájajte na hrubšie kolieska. 4 najmenšie mrkvy si môžete nechať, uvariť a ozdobiť nimi hotovú polievku na tanieri.
- V hrnci zohrejte maslo a dozlatista na ňom orestujte cibuľu. Pridajte mrkvu a opekajte približne 2 minúty. Zeleninu zalejte litrom vody a priveďte do varu. Po zovretí znížte teplotu a varte ďalších 20 minút, respektíve dovtedy, kým mrkva nezmäkne. Zároveň uvarte aj mrkvy, ktoré ste si predtým odložili na zdobenie. Prekrojte ich na polovicu aj s krátkou vňaťou.
- Polievku nechajte trochu vychladnúť a rozmixujte. Zmes prelejte späť do hrnca, pridajte med, soľ, mleté čierne korenie a nastrúhaný muškátový oriešok. Ak je to potrebné, prihrejte.
- Počas varenia polievky si pripravte krutóny. Chlieb nakrájajte na kocky, pokvapkajte olivovým olejom a pečte v rúre do chrumkava na 180 °C. Petržlenovú vňať umyte a najemno nakrájajte.
- Hotovú polievku nalejte do tanierov. Pridajte celú uvarenú mrkvu, krutóny a každú porciu ešte posypte petržlenovou vňaťou.
Veľa šťastia pri varení a dobrú chuť! :-)