Najvyššiu spotrebu čokolády na obyvateľa sme mali v rokoch 2012 a 2014.

Spotreba čokolády u nás vlani skutočne klesla! Každý Slovák (jej) zjedol menej ako 4 kilogramy, respektíve približne 3,9 kilogramu.
Pri príležitosti Dňa čokolády (7.7) o tom informoval Štatistický úrad (ŠÚ) SR. Ako vieme, čokoláda je rovnako súčasťou cukrárenských výrobkov, pričom aj ich konzumácia bola v predošlom roku skromnejšia.
Celková spotreba čokolády a čokoládových cukroviniek klesla na Slovensku v roku 2020 v priemere o 400 gramov. "Každý Slovák, podľa predbežných údajov Štatistického úradu SR, tak zjedol 3,9 kg sladkostí z čokolády, rok predtým to bolo podľa definitívnych údajov 4,3 kg," uviedol Róbert Vlačuha, riaditeľ odboru štatistiky životnej úrovne obyvateľstva ŠÚ SR.
Najvyššiu spotrebu čokolády na obyvateľa sme mali v rokoch 2012 a 2014, keď sme bez ohľadu na vek skonzumovali v priemere 5,1 kg čokolády a čokoládových výrobkov.
Najčokoládovejšie národy
Najväčšiu spotrebu čokolády na jedného obyvateľa majú jednoznačne európske krajiny, z nich najviac Švajčiari na úrovni 8,8 kg na obyvateľa, Rakúšania 8,1 kg a Nemci 7,9 kg za rok.
Slovensko s čokoládou aj obchoduje. Vlani k nám priviezli 51 600 ton čokolády (v hodnote 215 miliónov eur). Najviac čokolády bolo z Nemecka, Českej republiky, Poľska, Rakúska a Francúzska.
Súčasne sa zo Slovenska vyviezlo spolu 57 700 ton čokolády (v hodnote 227,6 milióna eur). Najviac čokolády a čokoládových výrobkov "odišlo" do Maďarska, Česka, Poľska, Rakúska a do Spojeného kráľovstva.
Prečo oslavujeme deň čokolády 7. júla?
Podľa štatistikov preto tento dátum, lebo najobľúbenejšia sladkosť na svete bola uvedená na európsky trh v roku 1550 práve 7.7 - ako produkt privezený od mexických Indiánov.