Zavrieť [x]
Zavrieť [x]
Playlist

hraných skladieb

  • {{ song.title }}

    {{ song.author }}

    Album {{ song.album }}

    {{ song.time }}

Zavrieť [x]
Texty
Zavrieť [x]
Podcasty

Spravodajstvo

Takmer polovica sveta nemá správnu výživu, vyplýva z globálnej analýzy

Takmer polovica všetkých ľudí na svete má v dôsledku nesprávnej výživy buď nadváhu, obezitu, alebo podváhu. Vyplýva to z globálnej správy o výžive (Global Nutrition Report, GNR), ktorá bola zverejnená v utorok.

Ako píše agentúra AFP, autori tohto každoročného prieskumu a analýzy najnovších údajov o výžive a súvisiacich zdravotných problémoch zistili, že 48% obyvateľov planéty jedáva buď príliš veľa, alebo príliš málo.

Ciele Svetovej zdravotníckej organizácie

Správa upozorňuje, že pri súčasnom vývoji sa medzinárodnému spoločenstvu nepodarí dosiahnuť do roku 2025 až 8 z 9 nutričných cieľov Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO). Medzi tieto ciele patrí napríklad zníženie počtu detí, ktoré sú príliš chudé na svoju výšku alebo príliš nízke na svoj vek, a tiež obmedzenie miery obezity u dospelých. 

Aktuálny stav u detí je alarmujúci

Podľa správy vo svete v dôsledku nedostatočnej výživy je zakrpatených takmer 150 miliónov detí mladších ako 5 rokov. V rovnakej vekovej kategórií trpí podváhou až 45 miliónov detí a nadváhou 40 miliónov detí.

Problém so správnou výživou majú aj dospelí

S nadmernou výživou majú problém aj dospelí ľudia. Nadváhou alebo obezitou ich podľa správy trpí až 40% (2,2 miliardy ľudí).

Počet úmrtí spôsobených zlým stravovaním narástol od roku 2010 o 15%. Predsedníčka nezávislej odbornej skupiny GNR Renata Michaová ďalej priblížila, že až štvrtina všetkých úmrtí dospelých osôb vo svete súvisí s nesprávnou výživou. "Naše zistenia ukazujú, že naša strava sa za posledných desať rokov nezlepšila a momentálne predstavuje veľkú hrozbu pre zdravie ľudí a planétu," dodala Michaová.

Správa odporúča nový, celostný prístup a nastavenie nových cieľov

Podľa GNR takmer vôbec nespomínajú súčasné nutričné ciele to, ako má vyzerať zdravá strava. Upravujú len odporúčanú mieru sodíka v jedlách. 

Autori analýzy tiež objavili, že ľudia jedia príliš málo ovocia a zeleniny, a to najmä v chudobnejších krajinách. Obyvatelia bohatších štátov zase konzumujú priveľa nezdravých potravín - červeného mäsa, mliečnych výrobkov a nápojov s vysokým obsahom cukru.

Výskumníci tiež vypočítali, že produkcia potravín spôsobila v roku 2018 zhruba 35% všetkých svetových emisií skleníkových plynov.

GNR ďalej odhaduje, že globálne výdavky na výživu sa budú musieť do roku 2030 zvýšiť o takmer 4 miliardy dolárov, aby bolo možné dosiahnuť súčasné plány WHO na zníženie miery podvýživy, zakrpatenosti, materskej chudokrvnosti a zvýšenie miery kojenia.

zdroj: TASR