Zavrieť [x]
Zavrieť [x]
Playlist

hraných skladieb

  • {{ song.title }}

    {{ song.author }}

    Album {{ song.album }}

    {{ song.time }}

Zavrieť [x]
Texty
Zavrieť [x]
Podcasty

Novinky

Hubári majú hody. Pozor však na otravy

  • Redakcia

Aktuálne počasie praje všetkým milovníkom hríbov. Lekári a mykológovia však apelujú na zvýšenú pozornosť a opatrnosť. Nebezpečné sú najmä niektoré druhy muchotrávok.

Počas tohto roka riešili odborníci 53 prípadov otráv hubami, z toho jednu smrteľnú. Po požití muchotrávky zelenej zomrela jedna osoba. August a september predstavuje pre lekárov obdobie, kedy sa stretávajú s otravami z húb najčastejšie. Pre TASR to uviedla vedúca Národného toxikologického informačného centra Silvia Plačková.
Napriek tomu, že sú chutné, jedlá z húb sú ťažšie stráviteľné, preto ich odborníci neodporúčajú jesť vo veľkom množstve, a tiež nie vo večerných hodinách. Medzi najnebezpečnejšie huby, ktoré rastú na Slovensku, patria podľa centra muchotrávka zelená alebo jej biela forma - muchotrávka biela a muchotrávka končistá, ďalej pavučinovec plyšový, ušiak obyčajný, vláknica Patouillardova a muchotrávka tigrovaná.
„Muchotrávku zelenú alebo jej bielu formu - muchotrávku bielu a končistú si najčastejšie hubári zamieňajú s bedľami, šampiňónmi a zelenými plávkami. Muchotrávka zelená obsahuje toxín amanitín, ktorý závažne poškodzuje pečeň," priblížila Plačková. Huba je podľa jej slov zákerná v tom, že príznaky otravy nastupujú pomerne neskoro - po šiestich, 12 alebo 24 hodinách. Ako vysvetlila vedúca Plačková, najčastejšie sa príznaky prejavujú kolikovitými bolesťami brucha, vracaním a vodnatými hnačkami. „Táto fáza tráviacich ťažkostí môže trvať dva až tri dni. Po nej môže nasledovať takzvané štádium zdanlivého uzdravovania, keď sa človek cíti lepšie. Práve vtedy sa ľudia rozhodnú, že nepôjdu k lekárovi. Ale táto fáza je len dočasná a po nej nastupuje ďalšia, kedy už dochádza k poškodeniu pečene, žltačke, zlyhávaniu pečene a obličiek. Pri neliečenej otrave alebo neskoro začatej liečbe nastáva smrť," varuje odborníčka.
Ak niekto jedol huby a prejavia sa u neho príznaky otravy, podľa Plačkovej by nemal situáciu podceňovať a mal by čím skôr vyhľadať lekára.
(r)
Zdroj: TASR
Zdroj fotografie: shutterstock