Zavrieť [x]
Zavrieť [x]
Playlist

hraných skladieb

  • {{ song.title }}

    {{ song.author }}

    Album {{ song.album }}

    {{ song.time }}

Zavrieť [x]
Texty
Zavrieť [x]
Podcasty

Novinky

Ničí horúca voda účinky medu?

  • Redakcia

S blížiacou sa jeseňou a zimou je med čoraz vyhľadávanejší. Je dokonalým sladidlom čajov, dokonca aj niektorých pokrmov. Traduje sa, že v horúcej vode sa jeho blahodarné účinky ničia. Je to pravda?

Horúci čaj by nemal mať negatívny vplyv na med. Najčastejšie mýty o mede prezradil TASR bývalý včelár Milan Špaček.
„Bežne pripravovaný čaj má teplotu 80 až 90 stupňov Celzia. Keď sa doň ponorí lyžička s medom a zamieša sa, tak teplota čaju rýchlo klesne. Teplotná záťaž na med teda nie je taká vysoká a dlhá, aby došlo k znehodnoteniu medu a zdraviu prospešných látok, ktoré obsahuje,“ vysvetlil Špaček.
Podľa jeho slov je kryštalizácia prirodzenou vlastnosťou medu a dôkazom toho, že je kvalitný a manipulovalo sa s ním šetrne. „Kedy príde ku kryštalizácii medu, závisí od podielu fruktózy a glukózy. Čím väčší podiel fruktózy med obsahuje, tým neskôr skryštalizuje,“ priblížil. Pokiaľ med skryštalizuje, je možné ho zahriať do 45 stupňov Celzia alebo si ho napastovať. Vďaka tejto metóde si ho konzument dokáže jednoduchšie naberať.
Medu neprospieva svetlo a vysoké teploty, preto by sa mal skladovať v tme a suchu pri teplote do 25 stupňov Celzia. Ideálna je podľa Špačeka špajza alebo chladnička. Med pohlcuje vlhkosť zo vzduchu, ale aj pachy, preto odporúča dbať aj na to, aby bol správne uzatvorený.
(r)
Zdroj: TASR
Zdroj fotografie: shutterstock