Zavrieť [x]
Zavrieť [x]
Playlist

hraných skladieb

  • {{ song.title }}

    {{ song.author }}

    Album {{ song.album }}

    {{ song.time }}

Zavrieť [x]
Texty
Zavrieť [x]
Podcasty

Novinky

Milovníci kečupu jasajú

  • Redakcia

Určite máte vo svojom okolí ľudí, ktorí obľubujú paradajkovú polievku, omáčku z paradajok alebo kečup, no čerstvé paradajky nezjedia. Podľa nových štúdií ani nemusia. Pred rakovinou ich môže ochrániť aj spracovaná paradajka.

So zaujímavým zistením prišli španielski vedci. Paradajky majú na naše zdravie blahodarný vplyv. O tom nemusíme diskutovať. Obsahujú napríklad lykopén - antioxidant, ktorý chráni mužov pred rakovinou prostaty.
Vedci zistili, že varená paradajková omáčka má vyššiu koncentráciu lykopénu ako surová paradajka. Probiotické účinky paradajok vďaka tomu priaznivo ovplyvňujú črevnú mikroflóru. To má za následok rad celých ďalších pozitívnych účinkov.
Napríklad znižujú aj riziko vzniku rakoviny žalúdka, nielen prostaty. Lykopén je obsiahnutý aj v kečupe, no v prípade jeho konzumácie treba dbať o množstvo cukru. Čím je ho viac, tým slabšie sú účinky lykopénu.
(r)
Zdroj fotografie: shutterstock